Hoe werk ik
Mijn werkwijze
Ik heb over de jaren heen kennisgemaakt met veel verschillende methodes. Tijdens dit proces ontdekte ik dat onderdelen van verschillende theorieën goed op elkaar kunnen aansluiten. Daarom combineer ik deze inzichten, wat heeft geleid tot mijn huidige manier van werken. Bovendien ga ik het liefst zo snel mogelijk praktisch aan de slag, zodat je kunt gaan voelen en ervaren wat werkt. Daarnaast blijf ik mij voortdurend ontwikkelen en verbeteren, zodat ik jou en jouw hond op een wetenschappelijke, holistische en diervriendelijke manier zo goed mogelijk kan helpen.
Wanneer ik naar het gedrag van de hond kijk, richt ik me vooral op de onderliggende emotie en motivatie. Op dezelfde manier kijk ik naar jouw gedrag als eigenaar, omdat jij en je hond beïnvloeden elkaar continu. Hoewel je deze interacties soms bewust ervaart, gebeurt veel ook onbewust. Mijn doel is om deze processen in het bewustzijn te brengen. Op deze manier werken we samen aan een duurzame, lange termijn oplossing.
“Stress is de reactie van het lichaam van de hond op alles wat aandacht of actie vereist”
Ongewenst gedrag en stress
Ongewenst gedrag is een overdreven reactie op een situatie. De oorzaak hiervan is vaak overmatige stress. Hoe vaak en wat een hond als overmatige stress ervaart, hangt af van hoe goed hij met stress om kan gaan (stresstolerantie). Om dit aan te pakken, verlagen we in eerste instantie de algehele stress, waardoor we mentale ruimte creëren. Daarna gaan we met (exposure) therapie werken om de stresstolerantie van je hond te vergroten. Hierdoor zorgen we ervoor dat jouw hond een positiever wereldbeeld krijgt. Als gevolg hiervan zal veel ongewenst gedrag verminderen of zelfs verdwijnen.
Dankzij deze aanpak krijg jij als eigenaar de tijd om je hond te leren lezen en te begeleiden in stressvrije situaties. Dit vormt een goede basis als voorbereiding op de stressvollere situaties die we later bewust gaan opzoeken.
“Het doel is dat de hond leert om goed om te gaan met stress. Niet het voorkomen van stress”
De wetenschap achter gedrag
Uit onderzoek blijkt dat emotie gedrag beïnvloedt. Hoewel je emoties zelf niet kunt veranderen, kun je met behulp van exposuretherapie wél de ervaring van de hond beïnvloeden. Dit leidt vervolgens tot veranderingen in het zenuwstelsel, de stresstolerantie en daarmee ook in de emoties. Gelukkig wordt hier veel onderzoek naar gedaan bij zowel mensen als dieren. Hieronder krijg je een inkijk in wat de wetenschap ons hierover kan vertellen.
Autonoom zenuwstelsel
Emoties worden onder andere beïnvloed door de staat van het zenuwstelsel. Dit zenuwstelsel geeft onbewust veiligheidssignalen af via onze gezichtsuitdrukking en lichaamstaal. Dankzij het zenuwstelsel staan we altijd in contact met elkaar en onze hond. Bovendien wordt het zenuwstelsel gevormd door interactie (co-regulatie), wat ons wereldbeeld bepaalt. Door middel van co-regulatie van het zenuwstelsel kunnen we onze hond leren omgaan met verschillende situaties. Daarom vraagt dit proces om zelfreflectie op onze eigen ontwikkeling en gedrag. Op die manier kunnen jullie samen leren en groeien.
Ongewenst gedrag ontstaat wanneer het zenuwstelsel van je hond zich te lang in de fight-, flight- of freeze-modus bevindt (zie afbeelding hiernaast). De weg terug naar gewenst gedrag (social engagement) is begeleiding en contact (co-regulatie). Uiteindelijk zal de hond leren zelfstandig door zijn zenuwstelsel te navigeren, wat leidt tot een verhoogde stresstolerantie.
Exposure therapie
De meest effectieve manier om ongewenst gedrag op de lange termijn te verminderen is door middel van exposuretherapie. Ter verduidelijking: exposure is het Engelse woord voor blootstelling.
Tijdens deze training vervangen we de negatieve ervaringen van de hond geleidelijk door positieve. Stap voor stap stellen we de hond bloot aan triggers, maar zonder dat hij in paniek raakt of ongewenst gedrag vertoont. Als dit goed verloopt, kunnen we de intensiteit en hoeveelheid van de triggers steeds verder opbouwen, totdat de hond uiteindelijk zelfs de grote triggers aankan. Op deze manier vergroten we de stresstolerantie van de hond.
Bron: Dr. Else Verbeek, gedragsdeskundige en wetenschappelijk onderzoeker. www.amazinganimalminds.com